Nieuwe Wet Private Opsporing

Op vrijdag 6 december 2024 werd de nieuwe Wet Private Opsporing gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, ter vervanging van de detectivewet van 19 juli 1991 en haar uitvoeringsbesluiten, tot regeling van het beroep van privédetective. 

Belangrijkste drijfveren voor deze nieuwe wet zijn de modernisering van het wettelijke kader voor private onderzoekers en de aanpassing aan de hedendaagse technologische, maatschappelijke en juridische realiteiten.

Het volgende beknopt overzicht geeft een idee van de belangrijkste aandachtspunten waar u, indien u optreedt als opdrachtgever van een privaat onderzoek, mee rekening dient te houden.

  • Als opdrachtgever is het uw verantwoordelijkheid om na te gaan dat het privédetectivekantoor dat u contracteert over de nodige vergunningen beschikt, zowel op het niveau van de onderneming als ieder individueel betrokken privaat onderzoeker.
  • De privacywetgeving (Algemene Verordering Gegevensbescherming) wordt op verschillende plaatsen in de WPO gerefereerd, onder andere voor wat betreft de plaatsen waar observaties kunnen plaatsvinden, en het type informatie dat over betrokkenen mag ingewonnen of bekend gemaakt worden (bijvoorbeeld politieke opvattingen, biometrische gegevens, gezondheidsgegevens). 

Bovenstaande punten moeten worden nageleefd op straffe van nietigheid. Dit houdt in dat het vergaarde bewijsmateriaal als nietig wordt beschouwd door de rechtbank.

Een ander zeer belangrijk aspect van de niewe Wet Private Opsporing is dat bedrijven die onderzoeken willen (laten) voeren naar hun medewerkers, hiervoor een algemeen en transparant intern regelement dienen op te maken. Dit kan bijvoorbeeld door dit te voorzien in een CAO, arbeidsregelement of een beslissing van de ondernemingsraad. 
Om deze regel praktisch uitegewerkt te krijgen heeft de overheid wel een overgangsperiode van 2 jaar voorzien. 

Deze hervormingen zorgen voor een evenwicht tussen de effectiviteit van private opsporing en de bescherming van de fundamentele rechten van burgers. Ze bieden een moderner en duidelijker kader voor private onderzoekers en hun opdrachtgevers.

Het hoofd van de onderzoeksdienst bij CORP-D is tevens lesgever aan de opleiding tot privédetective, en doceert onder andere de nieuwe Wet Private Opsporing.

Uiteraard verbindt Corp-D Solutions zich ertoe om het privaat onderzoek uit te voeren en garandeert wettelijk verantwoorde bewijsvergaring met vergunde privaat onderzoekers, conform de bepalingen van deze wet.